1-daagse studiedag: openheid geven over je psychische problemen op school of stage

Doel van de studiedag
Deelnemers aan de studiedag kunnen na afloop het Openheid-instrument ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet’ toepassen met studenten met psychische problemen

Een veelvoorkomend dilemma waar je als persoon met psychische problemen mee te maken hebt als je een opleiding of stage (ver)volgt is de beslissing of je wel of niet openheid moet geven over je psychische problemen. Openheid kent voordelen, maar veel mensen zijn bang dat ze door misverstanden en de vooroordelen die er over psychiatrische patiënten bestaan kwetsbaar worden, gediscrimineerd zullen worden of niet goed begrepen.
De deelnemers leren op de studiedag hoe men (toekomstige) studenten met psychische problemen kan helpen zelf een bewuste keuze te maken over het wel of niet vertellen over hun psychische problemen. De beslissing om openheid te geven is namelijk een persoonlijke beslissing en kan alleen door de persoon zelf worden genomen.

Doelgroep
De training is bestemd voor onderwijs- en GGz-professionals die betrokken zijn bij jongeren die een reguliere Mbo-, Hbo- of universitaire opleiding willen kiezen, verkrijgen en behouden en die worstelen met het dilemma wel of niet openheid te geven over de eigen psychische problemen.

Programma
Inleiding Stigma, discriminatie en openheid geven
Of ik het wil vertellen? Voor- en nadelen van openheid geven
Wie vertel ik het en wanneer?
Wat vertel ik en hoe?
Overall oefening

Deelnemers
12-16

Duur
Een dag van 7 uur, inclusief een uur lunchpauze

Datum
Nader bekend te maken

Docent
Jacomijn Hofstra, senior-onderzoeker lectoraat Rehabilitatie en hogeschoolhoofddocent Toegepaste Psychologie, Hanzehogeschool Groningen

Lesmateriaal
Bij aanvang van de scholing ontvangen de deelnemers een handleiding en een werkboek voor studenten

Locatie
Utrecht of Groningen

Kosten
€ 195,- (is inclusief trainingsmateriaal, koffie, thee en lunch)

Meer informatie
Karola Nap, telefoon 050-5953377, email: j.k.nap@pl.hanze.nl