FAMILIE

Als familie kent u de persoon erg goed, bent u meestal erg betrokken en toont u begrip voor de situatie van de student/cliënt. U kunt zo een grote steun zijn voor diegene die, soms na veel problemen, weer een studie wil gaan (ver)volgen. Aan de andere kant kunt u als familielid (vader, moeder, broer, zus) ook een mening hebben over wat de persoon zoal moet doen, en waar hij/zij het niet mee eens is. Dit kan tot conflicten leiden.

Het gebeurt regelmatig dat familie de eerste is die merkt dat het met iemand niet goed gaat. In dat geval kunt u proberen met uw familielid in gesprek te gaan hierover en in samenspraak met de student/cliënt contact opnemen met de onderwijsinstelling.
Ook is het mogelijk dat de persoon in kwestie niet alles met de familie wil delen. Soms heeft iemands probleem te maken met de familiesituatie en kan het beter zijn om met een buitenstaander te praten. In zo’n situatie is het van belang dat de familie samen met de student/cliënt afspreekt wat in die specifieke omstandigheid de familie kan bieden.
Voor familieleden van mensen met een psychische aandoening zijn er altijd mogelijkheden om contacten te leggen met verenigingen van familieleden van mensen psychische klachten. Meer informatie hierover kunt u o.a. vinden bij: Ypsylon, de landelijke vereniging van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Ze is actief op het gebied van zelfhulp, belangenbehartiging en voorlichting